Bekas Suami Tikam Muka Guna Gunting

Seorang wanita berdepan detik cemas apabila diserang dengan gunting sehingga cedera di kepala, leher dan muka oleh bekas suaminya di tempat letak kenderaan di sebuah pasar raya di bandar ini, petang semalam.

Gambar : HAZITA cedera parah di bahagian muka, leher kiri dan kanan dan belakang kepala selepas diserang bekas suami dimasukkan ke wad Hospital Raja Perempuan Zainab II (HPRZ II), semalam.

Dalam kejadian kira-kira jam 4 petang, mangsa, pelatih salun kecantikan, Hazita Mohamad, 28, yang berasal dari Tumpat berkunjung ke pasar raya itu untuk membeli barang keperluan salun.

Keengganan merujuk kembali kepada suspek menjadi punca motif kejadian berlaku. Wanita berkenaan mengalami kecederaan parah tetapi stabil dan kini menerima rawatan di Hospital Raja Perempuan Zainab II (HRPZ II).

Ketua Polis Daerah Kota Bharu, Asisten Komisioner Azham Othman, berkata mangsa dipercayai diekori oleh suspek sehingga ke tempat meletak kenderaan di pasar raya berkenaan sebelum bertindak menerpa masuk ke dalam kereta wanita itu.

“Suspek kemudian menggunakan gunting menikam belakang kepala, leher serta muka.

“Mereka bergelut dalam kereta berkenaan, orang ramai yang melihat kejadian cuba membantu mangsa, suspek pula bertindak melarikan diri," katanya. -BH

Note :

Menurut Ilmu Fiqah dalam Mazhab Shafie, isteri wajib kembali kepada suami jika suami menuntut untuk rujuk sekiranya isteri masih di dalam 'edah'. Namun, isteri boleh mendapatkan khidmat nasihat kepada pejabat Qadi atau mahkamah syariah jika tidak mahu kembali kepada suami ketika di dalam 'edah'.

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...