Hidup Ini Bagaikan Roda

Pada suatu hari, ketika sepasang suami isteri duduk makan. Diruang tamu, datang seorang pengemis berpakaian lusuh meminta belas kasihan mereka. ''Tolonglah encik, saya lapar, sejak semalam tidak menjamah sesuap nasi.''Dengan muka bengis,si suami sambil menjeling isteri yang cantik terus menghalau dan menengking si pengemis itu .

Dalam hatinya berkata ''Aku membina perniagaan hingga berjaya bukan untuk orang lain, tapi untuk diri dan keluargaku.' ' Si isteri tidak dapat berbuat apa-apa dengan sikap suaminya walaupun dalam hatinya ada niat untuk bersedekah.

Beberapa tahun kemudian, perniagaan si suami jatuh muflis dan dia menjadi miskin. Dia terus menceraikan isterinya kerana tidak mahu isterinya turut menderita sepertinya. Setahun kemudian, isterinya yang masih cantik itu berkahwin pula dengan lelaki lain.

Pada suatu hari, sedang si isteri dan suami barunya mengadap makanan, tiba-tiba seorang pengemis mengetuk pintu sambil meminta belas kasihan. Mendengar rayuan pengemis itu, si suami menyuruh isterinya menghidangkan sepinggan nasi berlaukkan seperti yang mereka makan. Setelah memberi sepinggan nasi kepada pengemis, si isteri menangkup muka sambil menangis.

Si isteri mengadu, si pengemis itu sebenarnya adalah bekas suaminya yang dulu pernah menengking seorang pengemis . Suami yang baru itu menjawab dengan tenang : ''Demi ALLAH ,akulah pengemis yang dihalau dan ditengking itu .

RASULULLAH S.A.W Bersabda: ''Sedekah itu dapat menutup 70ribu kejahatan''.

Anas Malik pula meriwayatkan bahawa NABI MUHAMMAD S.A.W ada bersabda yang bermaksud ; ''Barang siapa mempunyai harta, maka bersedekahlah dia dengan kekayaanmu. Barang siapa yang mempunyai ilmu, maka sedekahlah dengan ilmunya dan barang siapa yang mempunyai tenaga bersedekahlah dengan tenaganya''.

Note:
Cerita ini memberi pengajaran bahawa apa sahaja di dunia ini bukan milik kita. Ia hanyalah pinjaman dari Allah SWT untuk hamba-hambaNya. Ia turut memberi pengajaran hidup ini umpama roda, ada amasa berada di atas dan ada masa berada di bawah. Janganlah kita berlagak sombong dengan kurnia Allah kepada kita. Adakalanya kurniaan itu sekadar menguji sejauh mana keimanan dalam mensyukuri nikmat Allah kepada kita.

Ada orang begitu mendabik dada, merasakan segala kemewahan dan kekayaan adalah hasil dari kerja keras yang tidak pernah jemu, tanpa menyedari kebolehan untuk berkerja keras adalah juga pemberian Ilahi. Tanpa keizinan Allah dapatkan kita mengangkat sebatang pensil? Dan tanpa kurnia Allah, mata pun kita tidak mampu untuk kedipkan. Terimalah seadanya kehidupan kita dan ikhlaslah dalam memberi, hanya di sisi Allah jua ganjarannya tersembunyi!

Belum ada lagi dalam sejarah seseorang yang menderma akan jatuh jadi miskin.

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...