Saintis Desak Pantau Kajian Wujudkan 'Manusia Separuh Beruk'

manusia-beruk-monyetLondon : Para saintis di Britain mendesak peraturan ketat dikenakan terhadap usaha segelintir penyelidik yang mahu mewujudkan makhluk separuh beruk dan separuh manusia seperti dalam filem Hollywood, Planet of The Apes.

Dalam satu laporan, para saintis itu memberi amaran bahawa penyelidikan yang kini sedang dilakukan hampir melanggar etika dalam percubaan menyatukan ciri manusia dengan haiwan.

Profesor Martin Bobrow, seorang pakar genetik perubatan di Universiti Cambridge dan penulis bersama laporan itu, berkata masyarakat perlu sedar bahawa penyelidikan yang mencampuradukkan gen manusia dengan haiwan harus dikawal selia dengan ketat.

'Kami mahu masyarakat menyedari implikasi penyelidikan seumpama itu sebelum ia benarbenar melahirkan sesuatu yang tidak diingini,' beliau dipetik sebagai berkata oleh akhbar Daily Mail.

Akademi Saintis Perubatan Britain telah menubuhkan pasukan penyemak yang akan meneliti penyelidikan yang mencampuradukkan gen manusia dalam tisu haiwan.

Tahun lalu, lebih sejuta penyelidikan dilakukan membabitkan haiwan diubah secara genetik, kebanyakannya membabitkan tikus dan ikan yang dilahirkan dengan DNA manusia.

Haiwan makmal itu digunakan untuk mewujudkan ubat baru bagi penyakit seperti barah dan Alzheimer atau untuk mengkaji fungsi gen tertentu.

Para penyelidik juga didapati mewujudkan haiwan berciri manusia dengan memasukkan sel tunjang manusia ke dalam embrio haiwan.

Haiwan digelar chimeras ini adalah untuk mengkaji penyakit seperti strok, hepatitis dan barah.

Laporan para saintis tersebut tidak mempersoalkan penyelidikan seumpama itu, namun mereka berkata jika tidak dikawal, lambat laun kegiatan berkenaan akan mewujudkan haiwan yang memiliki ciri manusia yang tidak boleh diterima masyarakat.

Laporan itu mendesak Kementerian Dalam Negeri memantau penyelidikan berkenaan dan melarang uji kaji yang membabitkan suntikan sel tunjang manusia ke dalam otak beruk bagi mendapatkan haiwan yang mempunyai tabiat seperti manusia.

Larangan penyelidikan sedemikian dapat menghalang usaha mewujudkan beruk yang mempunyai daya ingatan dan pertuturan seperti manusia.

Seorang lagi penulis bersama laporan itu, Profesor Thomas Baldwin, berkata:

'Kami bimbang jika sejumlah besar sel otak manusia disuntik dalam otak beruk, ia boleh memberi haiwan itu keupayaan yang selama ini hanya dimiliki manusia seperti pertuturan atau kebolehan untuk memanipulasi.' - Agensi

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...