Masih Adakah Lagi Jejaka Sepertinya...?

Pada masa dahulu ada seorang jejaka yang selalu menghabiskan masanya di perpustakaan pada waktu lapang. Dia amat suka membaca novel, buku cerita sehingga suatu hari dia telah terjumpa sebuah novel yang ada tertulis nama dan alamat seorang gadis di salah satu muka suratnya. Tertulis di situ Catrina...kesepian ; perlukan sahabat...Tergerak hati jejaka untuk mengutus surat kepada si gadis.

Setelah pulang ke rumah, jejaka itu menulis surat untuk memberitahu niat ingin berkawan dengan gadis itu. Beberapa hari kemudian si jejaka mendapat balasan daripada gadis bahawa dia juga bersetuju untuk berkawan dengan si jejaka. Hari betukar minggu dan minggu bertukar bulan. Persahabatan mula bertukar kepada perasaan sayang. Namun begitu masing-masing masih belum bertemu.

Si jejaka ingin sekali bertemu si gadis dan begitu juga dengan si gadis. Walaupun kedua-keduanya masih belum melihat rupa masing-masing, tapi perasaan sayang tetap berbuku di hati. Sehingga suatu hari, si jejaka yang merupakan seorang tentera dipanggil oleh ketuanya untuk pergi ke medan perang. Si jejaka amat susah hati kerana dia takut sekiranya dia tidak akan mungkin bertemu dengan si gadis.

Maka diutuskannya surat berbunyi ;kalau Tuhan panjangkan jodoh kita, dan kamu masih sayang padaku, kita berjumpalah di stesen keretapi di bandar kamu pada hari perang diumumkan tamat nanti di stesen keretapi. Aku akan menaiki tren yang pertama. Aku akan memakai pakaian tenteraku dan membawa sekuntum mawar berwarna merah. Aku akan mengenali kamu sekiranya kamu juga memegang bunga mawar merah. Setelah itu izikanlah aku membawamu makan malam dan bertemu orang tuaku.

Maka pergi lah jejaka ke medan perang setelah mengutuskan surat itu...Beberapa bulan kemudian...pada hari pengumuman perang tamat, si jejaka pergi ke stesen keretapi di bandar tempat si gadis tinggal sambil memegang bunga di tangan. Dilihatnya seorang demi seorang gadis yang lalu sekiranya dia turut memegang bunga.

Tiba-tiba.. si jejaka ternampak seorang gadis yang agak berisi dan duduk di kerusi roda sambil melihat sekeliling. Kakinya kudung dan tangannya cacat sebelah... sebelah lagi tangannya memegang sekuntum bunga mawar berwarna merah Si jejaka agak terkejut tetapi dia memberanikan diri menghampiri si gadis.

Catrina? Gadis itu melihat ke arah si jejaka dan tersenyum. Si jejaka terus menghulurkan bunga mawar kepada si gadis dan berkata "aku amat merinduimu. Terimalah bunga ini dan pelawaan ku untuk makan malam. Orang tuaku tidak sabar untuk bertemu denganmu.. sambil kemudian mencium tangannya.

Si gadis itu terus bersuara..aku tidak tahu apa yang terjadi. Tapi ada seorang gadis yang tersangat cantik memberikan bunga ini kepadaku sebentar tadi. Dia menyuruhku memberitahu kamu bahawa dia sedang menunggu kamu di restoran dekat stesen ini sekiranya kamu mempelawaku makan malam dan bertemu orang tuamu.....

Berapa ramaikah manusia yang sesuci hati jejaka ini? Dia melihat kepada hati dan bukan kepada rupa..dia telah mengotakan janji nya dan tetap berpegang kepada perasaan sayang walaupun pada mulanya dia menjangkakan gadis cacat itu adalah Catrina...Betapa indahnya dunia ini jika semua manusia harus berfikir seperti dia...tetapi masih adakah lagi jejaka sepertinya? Menerima seadanya dengan hati yg tulus dan ikhlas...Fikir-fikirkan..

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...