LAWAK : Duda Yang Nyanyuk

duda-janda-nikahDi sebuah perkampungan ada seorang duda yang sudah berumur tinggal seorang dirumahnya. Anak-anakny semua bekerja di bandar. Berdekatan rumahnya itu ada seorang janda yang juga agak berumur dan juga tinggal seorang. Sudah bertahun lama nya mereka berjiran dan sering juga berhubung kala kesunyian.

Suatu hari di petang yang redup si duda duduk di bawah pokok rambai merenung ke arah rumah si janda. Si janda perasan dan datang menegur si duda, "Pak Uda oii..ape yang di menungkan nye tu". Si duda menunduk seketika, lalu menjawab "Ada perkara aku nk bgtu ko ni Mak Jan..". Berkerut dahi si janda. kerana kelihatan serius pulak si duda tu.

"ape nyer serius je bunyi nyer" Si duda merenung si janda lalu dengan kekuatan yang ade die berkata. "Aku ni kepingin nk berbinikan ko... ko sudi tak?" Si janda tersenyum dan diam seketika lalu si janda menjawab "Erm... sudi... ". Setelah berborak seketika... si janda dan duda pun pulang kerumah masing2 kerana hari sudah menjelang senja.

Pada malam itu..si duda gelisah... dia tidak ingat jawapan yand diberikan si janda petang tadi..adakah dia sudi atau tak, yelah dah tua, memori pendek sikit... Setelah berfikir sejenak... si duda tidak jugak mendapat jawapan... lalu terpksalah die bertanya sekali lagi kepada si janda... Si duda mendail no telepon si janda..nk datang umah tak molek pulak dah malam2 cam ni.

"Helo mak jan, pak uda di sini, aku ingin bertanya, almaklum dah tua mudah lupa... ptg tadi aku bertanya pada ko sudikah ko berkahwin dengan aku..apakah yang ko jawab". Mendengar suara si duda..si janda pun berkata "Aku jawab aku sudi ikhlas dari hati, selamat!! Nasib baik ko telepon aku ..Pak Uda". Si duda pelik dengan kata2 si janda lalu bertanya "Kenapa...??". Dan si janda menjawab.."Aku pun lupe siapa yang ajak aku kawin ptg tadi".

Baca Lawak Seterusnya Di Sini : http://www.izzafey.ws/ceritalucu

1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...