Israel Serang Kapal Malaysia

Sebuah kapal misi bantuan kemanusiaan yang ditaja Malaysia untuk rakyat Palestin di Gaza dihalang dua bot tentera laut Israel yang melepaskan tembakan amaran di perairan berhampiran Rafah awal pagi Isnin waktu Malaysia.

Kesemua 12 penumpang dan krew, termasuk dua wartawan dari Malaysia, selamat selepas tentera laut Mesir datang membantu dan mengiringi kapal 'MV Finch' ke pelabuhan Al Arish di Mesir, menurut wartawan Bernama Mohd Faizal Hassan yang berada di atas kapal itu.

Faizal menceritakan detik cemas itu ketika menghubungi bilik berita Bernama di Kuala Lumpur melalui panggilan dan sistem pesanan ringkas menggunakan telefon bimbit dari kapal tersebut beberapa jam selepas kejadian tersebut.

Katanya kejadian berlaku kira-kira pukul 6.05 pagi waktu tempatan (kira-kira 1.05 pagi waktu Malaysia) apabila kapal yang ditaja Yayasan Keamanan Global Perdana Malaysia (PGPF) dihampiri dua bot tentera laut Israel yang datang dengan laju serta mengelilingi kapal 'MV Finch' selama setengah jam sebelum melepaskan empat das tembakan ke udara menggunakan mesingan.

Katanya satu daripada das tembakan itu hampir mengenai krew kapal rakyat Malaysia, Mohd Jaffery Ariffin, menyebabkan semua di atas kapal menjadi cemas dan menyelamatkan diri dengan bersembunyi di bahagian kapal.

"Sambil mengelilingi kapal mereka meminta kami memberhentikan kapal dan mengarahkan kami berpatah balik ke perairan Mesir. Kami dapat menghubungi tentera Mesir melalui radio untuk mendapatkan bantuan. Sebuah kapal tentera Mesir datang dan bot tentera Israel kemudian beredar dari kawasan tersebut," kata Faizal.

Daripada 12 orang dalam kapal itu, tujuh adalah rakyat Malaysia manakala yang lain ialah warga asing iaitu dua krew warga India dan tiga aktivis kemanusiaan iaitu Derek Graham dan Jenny Graham dari Ireland dan Julie Levesque dari Kanada.

Faizal berkata tentera Israel menyalahi undang-undang antarabangsa kerana melepaskan tembakan kepada orang awam yang tidak bersenjata.

"Tentera laut Israel menggunakan peluru jenis point 50mm anti air craft," katanya.

Faizal berkata wartawan The New Straits Times Alang Bendahara sempat merakam video tindakan kejam Israel itu terhadap mereka.

Menurut Faizal lagi, selepas tentera Israel melepaskan tembakan pertama, Kapten Jalil Mansor dari kapal misi memberitahu tentera Israel melalui radio bahawa: "Ini adalah menyalahi undang-undang terhadap orang awam yang tidak bersenjata".

Tentera Israel: Ini ialah tembakan amaran. Berpatah balik.

Kapten Jalil Mansor: Kami orang awam yang tidak bersenjata dalam misi bantuan kemanusian ke Gaza.

Tentera Israel: Ini ialah zon tentera tertutup. Ia adalah satu pencabulan. Berpatah balik.

Kapten Jalil Mansor: Kami akan teruskan (misi).

Kemudian tentera Israel menuju ke bahagian belakang kapal misi dan melepaskan tembakan amaran kedua ke udara.

Derek Graham: Ini melanggar undang-undang antarabangsa. Kami dalam misi keamanan dan tidak bersenjata.

Tentera Israel: Berpatah balik. Kami akan lepaskan tembakan lagi.

Derek Graham: Kamu tembak orang awam yang tidak bersenjata.

Tentera Israel: Kami tidak tembak orang awam yang tidak bersenjata.Derek Graham: Seperti tembak ke arah kami.

Tentera Israel: Kami tidak lepaskan tembakan ke arah kamu. Kami cuma lepaskan tembakan amaran.

Selepas itu, tentera Israel melepaskan dua lagi tembakan amaran dan mengugut: "Lain kali, kami akan mendarat di atas kapal kamu".

Kemudian kedengaran di radio, tentera Mesir memberitahu tentera Israel: "Hentikan tembakan. Mereka berada di perairan Mesir".

Mengetahui kehadiran tentera laut Mesir, tentera Israel terus beredar.

Kapal misi bantuan itu berlepas dari Greece petang Selasa waktu Malaysia memasuki Mediterranean menuju ke Gaza, membawa muatan paip PVC sepanjang 7.5 kilometer untuk membantu memulihkan sistem pembetungan yang musnah di Gaza.

Sumber : Bernama

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...